Sådan opstår en kælderoversvømmelse ofte!
Regnen står ned i stænger – de har lovet skybrud i vejrudsigten. Kloakkerne kan umuligt nå at lede den store mængde af regnvand væk hurtigt nok ift. mængden, der falder. De flyder over, og nu er du i fare for at få vand i kælderen…
Når kraftig regn er en del af dagens prognose, er der nogle boliger, som er mere udsatte for oversvømmelser end andre. Problemet opstår, enten når dit hus ligger meget lavt, eller hvis dine kælderafløb er placeret lavere end kloakkerne ude på vejen.
Løsningen er simpel
Et Højvandslukkes fornemmeste opgave er at forhindre at kloakvandet ude fra vejen løber baglæns i kloakrørene og op gennem afløbet i din kælder.
I et højvandslukke er der indbygget to klapper, der fungerer som en sluse. Når spildevand løber ud af huset åbnes sluserne og skulle kloakvandet forsøge at presse sig ind udefra, som når kloakkerne løber over, lukker sluserne – Katastrofen bliver afværget.
Normalt placerer man apparatet så tæt som muligt på det gulvafløb, som det skal beskytte mod oversvømmelse. Er der flere afløb i kælderen, er det muligt at montere flere højvandslukke. Man kan også vælge at montere det, hvor gulv afløbsrørene løber sammen.
Hvad skal der tages højde for?
Der findes forskellige forholdsregler og tiltag for at undgå at huset laves om til et indendørs soppebassin. Ofte afhænger den bedste løsning både af huset og/eller kloaksystemet, og derfor bør det første skridt altid være at snakke med en fagmand.
Som altid, når der er flere valgmuligheder, er det vigtigt at kigge på fordele og ulemper. Højvandslukke er god som en forebyggende løsning til kælderoversvømmelser af flere årsager:
- Man undgår problemer med vand i kælderen gennem afløb og/eller toiletter
- Det er, sammenlignet med andre alternativer, ofte den billigste løsning
- Der er ikke opstemning af spildevand fra resten af huset i kloakrørene
Der er selvfølgelig også en bagside af mønten. Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på de andre aspekter af sagen:
- Det er et omfattende indgreb i kælderen, samt den eksisterende kloak, når apparatet skal monteres
- Et højvandslukke skal tilses og rengøres mindst én gang om året. Endvidere når det har været i brug efter kraftige regnskyl og oversvømmelser andre steder.
Hvis ikke man vedligeholder sit højvandslukke for skidt og snavs, kan det resultere i, at sluserne ikke kan lukke ordentligt, og derfor virker højvandslukket ikke længere efter hensigten.
Krav til højvandslukke
Alle der ønsker at få højvandslukke kan få det installeret, da det ikke kræver nogen tilladelse fra kommunen. Der er dog visse krav, som der skal opfyldes:
- Kun en autoriseret kloakmester har tilladelse til at installere højvandslukke
- Apperatet skal kunne lukkes både automatisk og manuelt
- Et højvandslukke må ikke monteres på kloakrør, der modtager spildevand fra stueetagen via en faldstamme. Dette kan resultere i at spildevand presses op i faldstammen og efterfølgende op gennem toilet og afløb i stueetagen, når sluserne lukkes.
- Det skal rengøres og tilses mindst en gang om året, og altid når det har været i funktion.
Hvem er Kloakrotten?
Kloakrotten er Autoriseret Kloakmester i København og omegn. Vi laver alt inden for kloakarbejde både nye kloakanlæg samt renoveringer og reparationer af eksisterende kloakering, Montering af Rottespærre, Strømpeforing, Kloakservice m.m.
Hos Kloakrotten tilbyder vi professionel hjælp og vejledning – ring i dag og få en uforpligtende snak med en autoriseret kloakmester!